Borok

Parádés


Zöld veltelini és rizlingszilváni házasítása. Két dűlő eltérő érési időpontú szőlőterméséből készül, amelyet az érlelési folyamat során részben fahordóban részben acéltartályban finomseprőn pihentetünk. A rizlingszilváni trópusi gyümölcsös, mézes jegyeit a zöld veltelini savcentrikussága tesz kerek egésszé.

Hárslevelű


Barnatanya-dűlő termése. Az andezittufás talajnak köszönhetően magas bel- és cukortartalom mellett is vibráló savassá jellemzi az innen készült hárslevelűket. Az erjesztés és az érlelés során 500 literes tölgyfahordót és acéltartályt használunk az adott évjáratnak megfelelő arányban. A hárslevelűre jellemző mézes, virágos jegyek mellett kortyvégi sós mineralitás teszi borunkat különlegessé.

Rajnai rizling


Barnatanya-dűlő termése. „A Rizling”. Németország és Elzász zászlós fajtája a Kerekes pince szortimentjében is megtalálható, amely egy nagy álom megvalósulása. Az andezit adta mineralitás megfelelő savgerincet és szikrázó gyümölcsösséget biztosít a rajnai rizlingnek. A borkészítés folyamán nem ennél a tételnél nem alkalmazunk fahordót, hogy a szőlő gyümölcsössége a lehető legerőteljesebben dominálhasson a borban.

Kékfrankos


Az általában megszokott kékfrankos stílushoz képest a Csipkés-dűlőből származó borok törékenyebbek és feszesebbek. Az északi kitettség és az ásványokban gazdag területből adódóan sav- és gyümölcshangsúlyos borok stílusban közelebb állnak egy pinot noir-hoz. Az érlelési idő során 225 literes használt kisfahordókat alkalmazunk, amelyekben az almasavbomlás is spontán megy végbe. Könnyed elegancia, fűszerek és pirosbogyós gyümölcsösség teszi emlékezetes élménnyé.

Ötszáz


Az alap kékfrankosunkhoz képest az Ötszáz-at az teszi különlegessé, hogy egy mindössze 500 tőkét számláló Ausztriából származó kékfrankos klón termése, A kézi csömöszöléses lassú erjesztést követően ötszáz literes hordóba kerül, amelyben minimum 14 hónapot tölt. Ezt követi egy 12 hónapos palackos érlelés. Aromatikáját tekintve a gazdag pirosbogyós gyümölcsösség mellett intenzív földes aromák is megjelennek, amelyet a termőhelyi adottságok által biztosított kerek savak tartanak hosszan élvezhetővé.

Pinot noir


A Lógi dűlőben található 777-es pinot noir ültetvényünk termése, amelyet három hétig erjesztettünk nyílt kádon, napi kétszeri csömöszölés mellett. Kizárólag csak acél tartályos érlelést alkalmaztunk, majd egy éves korában palackba zártuk. Aromáiban és megjelenésében hordozza a pinot noir-ra jellemző jegyeket. A pirosbogyós gyümölcsösség mellett a fajtára jellemző földes, avaros aromák szépen megjelennek. Bárányból készült fogások kiváló kísérője.

Syrah


A délnyugati fekvésű Lógi dűlőbe 2015-ben (Syrah őshazájából származó) észak-rhóni klónt telepítünk. A talaj andezit tufa sárga agyag bemosódással és barna erdőtalajjal keverve. A bor nyílt kádakban spontán erjedt, 16 napig tartottuk héjon napi kétszeri csömöszöléssel, majd 10 hektós jászberényi hordókban érleltük.  A kiváló terroir, a megfelelő klón és a másfél kilós tőketerhelés megtette hatását: A közepesen intenzív rubinszínű bor illata rendkívül különleges. A meggyes, málnás, erőteljes gyümölcsösség mellett hoz egy szép puncsos, süteményes, édesfűszeres karaktereket is.

Heritage


Szölőfajták: Hárslevelű, chardonnay, rajnai rizling, olaszrizling, pinot blanc, sárgamuskotály.

Barnatanya dűlőben, andezit-tufás altalajon található ültetvényeink közös metszete ez a bor amiben a termőterület bemutatása játszott szerepet. A hárslevelű és a charddonay fajtákat külön szüreteltük, spontán erjedés után tölgyfahordóba kerültek. A további 4 fajta egymás után szüretelve, egyben erjedt ki, ezután acéltartályban érleltük további 18 hónapig finomseprőn tartva. 2020-ban a Szegedi Tudomány Egyetem borának választották testes fehérbor kategóriában a tudományegyetem borversenye keretében.